1. Haberler
  2. Dünya
  3. İran lideri Hamaney’den Biden’a yaptırım cevabı

İran lideri Hamaney’den Biden’a yaptırım cevabı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamaney, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, uranyum zenginleştirme işlemini durdurana dek İran’a yaptırımları kaldırmayacaklarını açıklayan Biden’a cevap verdi.

İran lideri, “Şartı belirledik ve geri alınmayacak.” değerlendirmesinde bulundu. 

Hamaney ayrıca “ABD sonrası dönem başladı.” paylaşımını yaptı. 

Biden, CBS kanalına verdiği röportajda “Önce ABD, İran’ı müzakere masasına getirmek için yaptırımları kaldıracak mı?” şeklindeki soruya, “Hayır. Önce onların uranyum zenginleştirmeyi durdurması gerekiyor.” yanıtını vermişti. 

Hamaney ise ülkesinin nükleer anlaşmadan kaynaklanan taahhütleri yerine getirmesi için önce ABD’nin tüm yaptırımları kaldırması gerektiğini belirtmişti.

– İRAN İLE NÜKLEER ANLAŞMA

İran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere arasında 2015’te Tahran’ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Donald Trump’ın başkanlığa gelmesinin ardından ABD, 8 Mayıs 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Tahran da yaptırımlara karşılık 5 Ocak 2020’de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı. 

ABD’de göreve gelen Joe Biden yönetimi, Tahran’ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu. İran ise anlaşmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD’nin anlaşmaya dönmesi ve yaptırımları kaldırması gerektiğini bildirmişti.

KAYNAK: AA
0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
İran lideri Hamaney’den Biden’a yaptırım cevabı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir